W smakach ziemi spiskiej można się zakochać - to kuchnia smaczna i prosta
W smakach ziemi spiskiej można się zakochać. To kuchnia smaczna i prosta. Pragniemy przybliżyć ją Państwu, by ocalić od zapomnienia prawdziwe kulinarne perełki. Jest to zbiór zaledwie części historii w dziedzinie sztuki kulinarnej, którą chcielibyśmy przekazać Państwu w jednym egzemplarzu.
Juha, baranina, fizoły ze śliwkami, sałata na kwaśnym mlyku, randula, chytre mjyso, kiska grulano, bufty, rogi, derkliki ….. przygotowywane z dziada pradziada w domowym zaciszu zabiorą Państwa w kulinarna podróż po smakach Spisza, po lokalnych potrawach przyrządzanych z produktów dostępnych – zbóż, ziemniaków, gospodarskich mięs, darów lasu oraz warzyw i ziół rosnących w przydomowych ogródkach.
Chcemy odświeżyć stare przepisy i wrócić do tradycyjnych smaków, bo dobro kulturowe wyrażane przez kuchnię to nasze dziedzictwo. Dlatego z wielką przyjemnością prezentujemy album kucharski przedstawiający dziedzictwo kulinarne ziemi spiskiej. To pierwsza tego typu publikacja na naszym terenie, a potrawy w niej zamieszczone są dziełem gospodyń – członkiń Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych „SPISZ się na medal”.
Niniejsza publikacja powstała jako zwieńczenie warsztatów kulinarnych zrealizowanych przez Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „SPISZ się na medal” w ramach projektu pt. „Smaki z regionu Spisza” przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego ze środków otwartego konkursu ofert pn. „Małopolska Gościnna – IV edycja”.
Zarząd Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych "SPISZ się na medal”
Wszytskie poniższe przepisy są dostępne jako załącznik w pliku pdf.