Dzień Świadomego Odżywiania w Szkole Podstawowej w Łapszance
Listopad upłynął w szkole pod hasłem zdrowego odżywiania. Mając na uwadze fakt, iż dzieciństwo to okres kiedy jesteśmy wyjątkowo podatni na wpływy, kształtowanie prawidłowych nawyków wydaje się być zasadne. Podjęliśmy szereg akcji mających na celu promocję zdrowia. W związku z udziałem naszej szkoły w ogólnopolskim programie Śniadanie Daje Moc, wspólnie spożyliśmy zdrowe i smaczne śniadanie. W tym dniu odbyła się również parada zdrowych produktów spożywczych. Na korytarzu szkolnym można było spotkać chodzące: mleko, ser, sałatkę czy winogrona. Najciekawsze stroje zostały wyróżnione i nagrodzone. Po akcji Śniadanie Daje Moc przyszła kolej na następną, tym razem o mniejszym zasięgu, bo tylko w naszej szkole akcję pt. Dzień Świadomego Odżywiania. Odbył się on 23 listopada z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego. Celem przedsięwzięcia było zwiększenie świadomości na temat szkodliwości cukru oraz jego wpływu na zdrowie dzieci i dorosłych. Z prezentacji przygotowanej przez Samorząd mogliśmy się dowiedzieć ile tak naprawdę cukru znajduje się w popularnych produktach spożywczych oraz jak można to sprawdzić i policzyć. Mogliśmy również dowiedzieć się jak nadmierne spożycie cukru wpływa na zdrowie i samopoczucie dzieci. To właśnie cukier powoduje problemy z nadpobudliwością ruchową i koncentracją uwagi. Ku przestrodze obejrzeliśmy film dokumentalny pt. Cukier gorszy od tłuszczu. Celem naszej akcji było również zaktywizowanie rodziców, bo to od nich zależy zdrowie i prawidłowy rozwój ich dzieci. Uczniowie we współpracy z rodzicami stanęli do rywalizacji o Puchar Brokuła, czyli symboliczne odznaczenie za najzdrowszą przekąskę. Zadanie polegało na przygotowaniu w domu, wspólnie z rodzicami, zdrowego dania.
Akcja przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. Uczniowie prześcigali się w pomysłach na sałatki owocowe, koktajle, kanapki i inne. Zwycięzca konkursu zdobył wyróżnienie i honorowy Puchar Brokuła. Dzień Świadomego Odżywiania poprzedzony został kampanią reklamową. Klasa VI przy wykorzystaniu narzędzi ICT stworzyła plakaty promujące dobre nawyki żywieniowe. Na efekty naszych działań nie trzeba było długo czekać. Teraz niemal każdy uczeń naszej szkoły czyta etykiety na produktach.
I o to nam chodziło.
Katarzyna Kuruc-Chmiel
fot. SP Łapszanka